Future Team

Om Future Team-verksamheten.

Bildtext: Jesper Karlsson var den första spelaren från Future Team-verksamheten som tog sig till herrlandslaget.

Bakgrund

Future Team är en utvidgad landslagsverksamhet för unga spelare med senare fysisk mognad än genomsnittet. Under puberteten sker en markant längdtillväxt som kallas tillväxtspurt. När denna tillväxtspurt startar styrs av biologiska signaler som inte går att påverka, vilket gör att det är stor individuell variation i storlek och fysik hos unga spelare i samma kronologiska ålder. Detta har stor betydelse i fotboll eftersom spelare som når tillväxtspurten tidigt har ett försprång när det gäller kroppsstorlek, muskelmassa, snabbhet och kondition.

Forskning har visat att prestationsfördelarna som är förknippade med tidig mognad ökar möjligheten att identifieras som talang och tas ut till nationella läger och landslag. Det kan också leda till att sent utvecklade spelare successivt väljs bort, eller inte får samma möjligheter att utvecklas i form av tillgång till bra träning, coaching och matchande. Förbundets Future Team-verksamhet försöker motverka detta och ge spelare med en senare mognad chansen att utvecklas i en högkvalitativ miljö. Genom att känna till spelarnas fysiska mognadsstatus blir det lättare att bedöma spelare utifrån verklig potential, och sätta nuvarande prestation i förhållande till fysisk mognadsgrad.

Hur bedöms fysisk mognad?

I Future team-projektet bedöms fysisk mognad genom att uppskatta procentuell uppnådd fullvuxen längd hos spelarna. Genom att använda spelarens födelsedatum, längd, vikt samt de biologiska föräldrarnas längd kan man med god precision uppskatta hur lång spelaren förväntas bli som vuxen. Det man sedan gör är att jämföra spelarens nuvarande längd med den förväntade längden i vuxen ålder. Trots att två spelare är lika långa kan alltså mognadsgraden skilja sig. För att bedöma spelarna som tidiga, i tid, eller sent fysiskt mogna jämför man sedan de uppskattade värdena med referensmaterial.

Frågor och svar om Future Team och fysisk mognad

I dagsläget har förbundet denna verksamhet endast för pojkar. Det beror i huvudsak på att flickor genomgår puberteten 2 år tidigare än pojkar. Peaken i tillväxtspurten sker i genomsnitt vid 12 års ålder hos flickor, vilket innebär att vid första landslagsuttagningen (F15) är de allra flesta flickor långt förbi den period när de individuella variationerna är som störst. Dessutom är inte tillväxtspurten lika explosiv hos flickor, vilket gör att variationen inom en åldersgrupp inte är lika stor och utslagsgivande. Däremot är konceptet att ta hänsyn till fysisk mognad även relevant för flickor, men då främst på klubbnivå och i tidigare åldrar.

Spelarna som tas ut ska ha en senare fysisk mognad än genomsnittet för åldersgruppen, vilket bedöms genom att sätta spelarens nuvarande längd i relation till förväntad fullvuxen längd. Dessutom ska spelaren bedömas ha mycket god spelförståelse, teknik och mentala kvaliteter – precis som alla andra landslagsspelare.

Metoden att uppskatta fullvuxen längd anses tillförlitlig i åldersspannet 4–17 år hos både för pojkar och flickor med ett medianfel på 2,2 cm hos pojkar och 1,8 cm hos flickor. Den anses vara den bästa metoden just nu som finns att tillgå som samtidigt är praktiskt möjlig att genomföra.

Ur en tränares perspektiv kan det vara svårt att utvärdera spelarnas framtida potential när den individuella variationen är stor. Genom att känna till spelarnas fysiska mognadsstatus blir det lättare att bedöma spelare utifrån verklig potential, och sätta nuvarande prestation i förhållande till fysisk mognadsgrad. Dessutom kan man få en större förståelse för varför det kan ske temporära prestationsförsämringar under ungdomsåren. Dessa är nämligen vanliga under tillväxtspurten och ska inte ses som ”brist på talang”. Genom att veta mer om spelarnas mognad kan man dessutom bättre anpassa träning och belastning individuellt.

För spelare och föräldrar kan det vara värdefullt att veta hur spelaren ligger till i sin fysiska utveckling och om man är tidigt eller sent utvecklad i förhållande till andra spelare. Är man sent mogen kan man ha svårt att häva sig fysiskt på planen under något år, men denna ”orättvisa” kommer att försvinna i senare delen av tonåren. Dessutom kan man i samband med tillväxtspurten uppleva sämre koordinationsförmåga och risken för tillväxtrelaterade skador ökar. Det kan vara en trygghet att veta att detta är en tillfällig fas som går över.

Kroppslängd är till stor del genetiskt bestämt. Spelarens arvsmassa kommer till hälften från mamman och till hälften från pappan. Genom att använda föräldrarnas längd i ekvationen kan man uppskatta spelarens fullvuxna längd med god precision.

Det har visat sig att en förälder kan uppskatta den andra förälderns längd med god precision. Om man inte vill eller kan fråga en av föräldrarna så kan man därför be den andra föräldern att uppskatta längden. Om en av föräldrarna är helt okänd får man i stället använda en annan metod.

Två spelare som är lika långa kan skilja avsevärt i mognadsgrad. Detta beror på att den förväntade fullvuxna längden kan skilja mellan dessa spelare. Att endast använda längden ger inte tillräckligt god precision.

Nej, SvFF tvingar aldrig någon att genomföra mätningar eller att dela med sig av personuppgifter. Alla mätningar föregås av information till spelare och föräldrar. Det bör noteras att föräldrarnas vikt inte samlas in, utan endast längd. Längd anses oftast inte vara en känslig personuppgift.

Alla personuppgifter som samlas in har noga övervägts (intresseavvägning) och grunden är att det ska finnas ett samtycke. Personuppgifterna behandlas i enlighet med GDPR. SvFF:s Future team-avdelning har utvecklat en struktur för hur data samlas in och lagras så att inga obehöriga kan ta del av uppgifterna.

Spelarnas längd och vikt bör mätas enligt ett standardiserat förfarande av en ledare som har kunskap om hur man mäter längd och vikt på ett korrekt sätt.

Nej, föräldrarna kan självrapportera sin längd via ett formulär.

Samordnare för Future Team är Tomas Turesson.

Respektive lag leds av de ordinarie årskullarnas förbundskapten. De nationella fotbollsutbildarna (NAFU) hjälper till att samla in data på aktuella spelare i samband med  utvecklingsläger.