Bra förstatimme gav seger mot Kroatien

Sverige följde upp segern mot Finland för två dagar sedan med en ny trepoängare i UEFA:s utvecklingsturnernering mot värdnationen Kroatien med 3-2.
– Första timmen är bland det bästa detta lag har presterat tillsammans, säger förbundskaptenen Axel Kjäll.

Se highlights i spelaren ovan. Dagens startelva. Foto: SvFF.

Sverige toppar därmed gruppen efter två omgångar inför sista gruppspelsmatchen mot Uruguay, som spelas på måndag 29 april med start klockan 12:30 på stadion NK Samobor.

Kroaterna å sin sida föll i sin inledningsmatch på straffar mot Uruguay (4-5) efter en riktigt grinig tillställning med många gula kort. Mindre grinigt var det dock i dagens match där fotbollen framförallt stod i centrum.

– Sett till 90 minuter så var det en bra, tuff och fair match. Domsluten gick inte alltid vår väg idag men med det sagt så är det en nyttig erfarenhet för killarna att få utifrån ett känslomässigt perspektiv. Att lära sig handskas med sådana situationer, säger Axel Kjäll. 

2008-kullen stod för en överlag imponerande insats och bjöd på riktigt bra fotboll större delen av matchen där hemmanationen inte hade mycket att sätta emot. Något som syntes även på resultattavlan då Sverige fram till minut 65 hade en säker 3–0-ledning i matchen och hade bud på fler mål. 

Milian Öberg noterades för två fullträffar och Filip Öhman för en. Två av Sveriges mål kom innan paus, medan den tredje gjordes bara fem minuter in på andra halvleken.

– Första 60 minuterna är bland det bästa detta lag har presterat tillsammans. Vi spelar riktigt fin fotboll, skapar en mängd målchanser och ser stabila ut på planen. Vi spelar med en bra hög press och är vassa i omställningarna. Helt enkelt, en dominant insats så långt, säger Axel Kjäll

Kroatien reducerade två gånger och matchen levde ända in i slutet, men närmare än så kom inte motståndarna. Sverige lyckades stå emot det sista trycket och inkassera en ny trepoängare i UEFA:s utvecklingsturnering.

– Det blev lite spännande i slutet men jag tycker ändå att vi hade läget under kontroll. Lite trist 3-1-målet som kommer snöpligt till (på straff), eftersom jag tycker att vi under den perioden är närmare 4–0 än vad de är en reducering, säger Axel Kjäll, och tillägger:

– Att kunna hantera matchens olika delar utifrån ett känslomässigt perspektiv är något som vi ofta pratar om med killarna. Trots att vi släpper in två mål på slutet så tycker jag att vi hanterar den delen av matchen på ett bra sätt och det är väldigt kul att se. Vi fortsätter att jobba som ett lag och kämpa för varandra, framförallt i försvarsspelet.

För 08-kullen så väntar nu en eventuell gruppfinal på måndag den 29 april, då man ställs mot Uruguay i sista omgången. Till skillnad från idag så kommer man att få en extra dags vila vilket är välkomnande.

– Det mår vi bra av. Det har varit tight mellan matcherna och att spelarna får lite extra vila betyder givetvis väldigt mycket. Både utifrån fysisk och mental synvinkel. Vi ska njuta lite av segern idag och redan imorgon så blickar vi framåt mot en eventuell gruppfinal mot Uruguay, säger Axel Kjäll.

Safet Muhic

Not: Uruguay besegrade senare Finland med 3-0.

Highlightsklipp följer senare.

Sveriges startelva: 1 John-Oliver Lacayo – 2 Matheo Elviersson Sica, 13 Kevin Andersson-Lönnergård, 4 Emil Reyes Rigö, 22 Filip Öhman – 16 Rayan Demirci, 6 Axel Brönner (K) – 17 Dion Gashi, 20 Benjamin Brantlind, 11 Milian Öberg – 19 Milian Jansson.