Turneringsseger efter övertidsmål

Danmark såg ut att gå mot turneringsseger när Ahmed Saeed i den 96:e minuten kunde kvittera till 2-2 för Sverige och därmed säkra segern i Nordisk Pojkturnering 2024. Sverige kom tillbaka från både 0-1 och 1-2.
- Det här visar vilken otrolig karaktär spelarna i det här laget har, berömde förbundskapten Axel Kjäll.

Se highlights från matchen i spelaren ovan. Matchen direktsändes här på svenskfotboll.se.

Till avslutningsmatchen var lagkaptenen Elvis van der Laan tillbaka i den svenska elvan efter att ha fått stå över mötet med Finland på grund av den lårkaka han ådrog sig i öppningsmatchen mot Norge.

Efter en avvaktande inledning kom matchens första farlighet i femte minuten när Ahmed Saeed tvingade Danmarks keeper Andreas Søndenbroe att sträcka ut rejält för att värja sitt mål. Samme Saeed hade halvlekens andra bästa chans på ett fint svenskt frisparksläge minuterna före paus. Men mållöst i halvtid var tämligen rättvisande sedan båda lagen genomfört en väl kontrollerad halvlek.

Oliver Klang, svensk mittfältare, var i paus hyggligt nöjd med den svenska inledningen:

- Vi har helt okej koll på matchen även om de har mer boll. Jag tycker Danmark är ett bättre lag än både Finland och Norge, det är mycket högre tempo och mer fysiskt spel. Det gäller att vi rullar bollen som vi ska och inte gör några dumma fel i andra halvlek, sa Klang som till vardags spelar i Nordsjælland och därmed ställdes mot ett antal lagkamrater.

Danmark var nära att få till en chockstart i andra halvlek när man direkt på avspark skapade ett läge där avslutet gick klockrent i den svenska ribban. Utdelningen skulle dock komma tio minuter senare när en misslyckad svensk rensning hamnade hos i halvtid inbytte Malik Pimpong som kunde bomba in det danska ledningsmålet otagbart bakom Kristan Marinkovic.

Den svenska 1-1-kvitteringen kom lite till skänks i den 62:a minuten. Emil Sadarangani jagade ett tillbakaspel till Tobias Elnegaard (inbytt i paus), målvakten drällde med bollen och Sadarangani kunde plocka med sig bollen och sätta den i tomt mål.

I den 74:e minuten var det dags för Pimpong igen. På en fast situation nådde dansken högre än alla andra och kunde snyggt nicka in 1-2.

Ett väl samlat danskt försvar såg sedan ut att kunna stå emot den svenska forceringen mot slutet. Men i den sjätte tilläggsminuten kunde Glad Egbedi skarva vidare en boll in i det danska straffområdet där en framrusande Ahmed Saeed mötte först och kunde passera danske målvakten och lägga in 2-2.

Förbundskapten Axel Kjäll tyckte att matchen blivit mycket som förväntat.

- Vi möter en stark motståndare. Vi pratade om att ha ett bra försvarsspel, vi måste sitta ihop. Och att vi kan få betalt för vårt presspel om vi har tålamod och det fick vi vid vårt första mål.
- Men sedan när man ska summera mer än 90 minuter så är det spelarnas karaktär, att hantera både med- och motgång som man måste framhålla.

Tidigare på dagen spelade Norge och Finland 2-2 (1-0) och norrmännen vann sedan den efterföljande straffsparksläggningen och slutar därmed trea i tabellen. Sverige och Danmark hade redan före avspark kommit överens om att inte ha någon straffläggning vid oavgjort vid full tid då det ändå inte skulle påverka utfallet i tabellen.

Sveriges startelva: 12 Kristan Marinkovic – 2 Charlie Pavey, 3 Elvis van der Laan [K], 15 Melwin Hedman, 5 Filip Öhman – 7 Ahmed Saeed, 8 Oliver Klang, 16 Axel Brönner, 11 Milian Öberg – 20 Benjamin Brantlind, 19 Emil Sadarangani.