Åldersregleringen 15 år för seniorspel träder i kraft

Vid fjolårets Representantskap beslutades om åldersreglering på 15 år för seniorspel i dam- och herrfotboll att gälla från säsongen 2025. Förbundsstyrelsen har därefter beslutat att motsvarande regel också gäller för futsal från säsongen 2024-25.

I regelverket om åldersreglering finns viss möjlighet till geografisk dispens vid synnerliga skäl. SvFF:s Tävlingskommitté har utarbetat och fastställt riktlinjer för hantering av dessa dispenser och det är nu möjligt att ansöka om dispens inför kommande säsong, förutsatt att villkoren för dispens är uppfyllda.

Regeln om 15 år för seniorspel i fotboll träder alltså i kraft den 1 januari 2025 och för futsal gäller den redan nu under hösten i takt med att futsalspelet startar runt om i landet.
Åldersregleringen innebär att spelare från och med det kalenderår de fyller 15 år får delta i seniorspel. För futsal, vars säsonger löper över årsskiften, betyder det att spelare endast får delta i seniormatch om spelaren fyller 15 år det kalenderår som tävlingssäsongen inleds.

Läs mer

På den här sidan finns mer utförlig information om åldersregleringen för seniorspel samt riktlinjer för dispenshantering och länk till ansökningsformuläret för SvFF:s förbundsserier:

Slutrapport från utredningen Ny tävlingsstruktur för flickor och damer 13-23 år, vars arbete ledde fram till förslag och beslut om åldersreglering vid Representanskapet 2023 (pdf):